A cikk elolvasása kb. 3 percet vesz igénybe.

Az e-kereskedelem aránya elképesztő ütemben nő – nem véletlen, hogy a világ leggazdagabb embere immáron Jeff Bezos, az egyik legnagyobb online áruházakat tömörítő amerikai elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalat, az Amazon.com alapítója és vezérigazgatója.

A webáruházak terjedése már önmagában is egy remek hír azoknak, akik az interneten keresztül szeretnék bonyolítani az értékesítéseket, de ma már léteznek specifikusan művészeknek létrehozott gyűjtőoldalak, ahol nem csak kitűnni könnyebb, de nagyobb valószínűséggel fognak vásárolni is a látogatók.

Ez a cikk 5 ilyen weboldalt fog felvonultatni, rövid leírással és linkkel együtt.

5 weboldal, ahol már ma eladhatod a műveidet

Igyekeztem olyan weboldalakat választani, amik annak ellenére, hogy nem támogatják a magyar nyelvet, könnyen kitanulhatók és egyszerűen használhatók.

A lenti lista mindegyik eleme ugyanazon elv mentén működik: regisztráció után létre tudod hozni a saját boltodat, ahova forgalmat terelve egyszerűen, pár kattintással tudsz értékesíteni.

Ezek az oldalak sokkal inkább az olcsóbb, könnyen reprodukálható termékek eladására alkalmasak, de ez nem jelenti azt, hogy akár egy-egy drágább festményt ne tudnál eladni – technikailag kivitelezhető, de a látogatók nagy része nem ezért keresi fel az oldalt.

Artfire

Az ArtFire a kézműves termékek otthona. A kézzel készített ékszerektől kezdve a vintage ruházati kellékekig mindent megtalálsz itt, amihez egy kicsi kreativitás is kell: szóval festmények, grafikai alkotásoktól is csak úgy hemzseg az oldal!

Artist Rising

Az Artist Rising az Art.com, a feltörekvő művészek legnagyobb globális közösségének kislánya. Egyébként ha egy kicsit is beszélsz angolul, akkor ide már csak a közösség miatt is megéri csatlakozni, de az értékesítési lehetőségek is kvázi határtalanok. A mérete miatt picit ugyan zajos, így nehezebben fognak rád találni a látogatók, de ha aktív részese vagy a közösségnek, akkor előbb-utóbb elindul majd a te boltod is.

Artplode

Artplode-on galériák, kereskedők, művészek és műgyűjtők mindössze egyszeri $60/alkotás (kb. 17 ezer Ft) áron tudnak hirdetni. Itt nincs jutalék – sem az eladások sem a vásárlások után, csak az egyszeri hirdetési díj. 17 ezer Ft/alkotás kicsit soknak tűnhet, de az Artplode az igazán drága művek otthona: $1000 (kb. 285 ezer Ft) alatt fel sem kerülhet ide semmi. Ha így nézed, akkor legrosszabb esetben is 6%-ot kell leadnod belőle, de ez rajtad és az áraidon múlik, hogy csökken-e…

Artsy

Az Artsy egy hatalmas, kockázati tőke bevonásával megalapult online galéria, ami több ezer művésznek segíti az alkotásai értékesítését. Az Artsy küldetése, hogy “a világ összes művét hozzáférhetővé tegye mindenki számára, akinek van internetkapcsolata.”

Etsy

Az Etsy kicsit olyan, mint az Artfire. Alapvetően a kézműves termékek eladására specializálódott, épp ezért rengeteg művész is szerencsét próbál ezen a platformon a művei értékesítésével.

Mielőtt még elkezded…

Ezek mind megbízható oldalak, viszont fontos, hogy mielőtt még belevágsz az értékesítésbe, fontos, hogy legalizáld a tevékenységed és indíts egy vállalkozást, amin keresztül törvényesen végezhetsz gazdasági tevékenységet.

Az elején az egyéni vállalkozás a legcélszerűbb, de mindenképp konzultálj egy könyvelővel mielőtt még belevágsz.

Ez a cikk a saját kutatásaim eredménye, de ha te úgy érzed,  hogy lehagytam a piac egyik fontos szereplőjét, vagy csak szimplán kiegészítenéd valamivel, írj bátran kommentet vagy dobj egy emailt a balint@instart.hu-ra.